ΟΙ ΥΨΗΛΟΙ ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 12.07.2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΙ ΥΨΗΛΟΙ ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Το οικονομικό μοντέλο που εφαρμόζει η  Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξαθλιώνει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και απομακρύνει επενδυτές από την Ελλάδα. Υψηλοί φόροι, από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, αβάσταχτες εισφορές και ατελείωτα τέλη και παράβολα συνιστούν ένα εκρηκτικό μίγμα επιβαρύνσεων που απαγορεύει οποιαδήποτε σοβαρή σκέψη και προοπτική για επιστροφή της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης μέσω και της προσέλκυσης επενδύσεων και της εξόδου από την κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα 100 ευρώ που πληρώνει ένας εργοδότης σε ένα εργαζόμενο, τουλάχιστον τα 60 ευρώ πάνε στο κράτος με την μορφή φόρων ή ασφαλιστικών εισφορών και ο εργαζόμενος εισπράττει 40 ευρώ.

Η Ελλάδα, δυστυχώς, είναι πρωταθλήτρια στις φορολογικές επιβαρύνσεις όλων των κατηγοριών. Ειδικότερα, το ποσοστό του εργοδοτικού κόστους πηγαίνει στο κράτος ως φόροι και εισφορές σε ποσοστό 60% έως 65% !

Αποδεικνύεται πόσο μεγάλη ατυχία για την Ελλάδα είναι η διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την επιστροφή της οικονομίας σε συνθήκες ομαλότητας. Και τούτο γιατί βαθειά πεποίθηση των κυβερνώντων είναι η επέκταση της κρατικής σφαίρας σε βάρος της επιχειρηματικότητας. Είναι σαφές ότι τον πρωτεύοντα ρόλο δεν τον έχουν οι δανειστές, αλλά βάσει του Συντάγματος η Κυβέρνηση.

Είναι σαφές ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται σοβαρά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να υπάρξουν τα εξής:

Πρώτον, μείωση ασφαλιστικών κρατήσεων, ώστε να μειωθεί το κόστος εργασίας και να αυξηθεί η απασχόληση.

Δεύτερον, να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, ώστε να υπάρξει ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής φιλικότερο στην ανάπτυξη.

Τρίτον, να καθιερωθεί ο θεσμός της ταχείας απόσβεσης  κεφαλαίου με την προϋπόθεση της επανεπένδυσης, που είναι η καλύτερη μέθοδος υποστήριξης της σοβαρής επιχειρηματικότητας.

Τέταρτον, να καταργηθούν οι φόροι επί των ακινήτων, πλην ενός μικρότερου εθνικού ΕΝΦΙΑ, ώστε να ανακάμψει και η αγορά των ακινήτων.

Πέμπτον, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων που καθυστερούν, και επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων με τη χρήση του θεσμού των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να υπάρξουν επενδύσεις.

Έκτον, ταχεία αξιοποίηση  της μεγάλης περιουσίας του Δημοσίου, που παραμένει αναξιοποίητη και ιδιαίτερα της ακίνητης.

Έβδομον, επιτάχυνση στην απονομή Δικαιοσύνης και περιορισμός στις  γραφειοκρατικές δυσκαμψίες της Δημόσιας Διοίκησης. Και τούτο γιατί αποτελούν εμπόδια στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Όγδοο, μεταρρυθμίσεις στις αγορές ενέργειας προϊόντων και υπηρεσιών με βασικό στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας.

Ένατο, στήριξη του αγροτικού τομέα προς την κατεύθυνση της καθετοποίησης της παραγωγής, ώστε να υπάρξει παραγωγή ελληνικών εξαγωγικών προϊόντων.

Με τα μέτρα αυτά η ελληνική οικονομία μπορεί να οδηγηθεί σε ανάπτυξη, μέσω ενός νέου προτύπου ανάπτυξης, που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και θα δημιουργεί νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας.

Συνεπώς, είναι άμεσα αναγκαία η εφαρμογή μιας άλλης οικονομικής πολιτικής, χωρίς υψηλούς φόρους και εισφορές, ώστε, η Ελλάδα να μπει σε πορεία ανάπτυξης.

Advertisements