ΣΕ ΘΕΣΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 08.08.2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΕ ΘΕΣΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε κοινωνοί μιας θλιβερής αντιπαράθεσης μεταξύ της Κυβέρνησης και της Δικαιοσύνης. Φοβάμαι ότι η Κυβερνητική αυτή επίθεση λαμβάνει τα χαρακτηριστικά θεσμικής εκτροπής με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνική ειρήνη και συνοχή. Και τούτο γιατί η διάκριση των εξουσιών αποτελεί ακρογωνιακό λίθο του Κράτους-Δικαίου, σύμφωνα και με το Σύνταγμα μας.  Η προσβολή της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και η προσπάθεια υποταγής και χειραγώγησης της, ώστε να λειτουργεί ως τμήμα του κυβερνητικού μηχανισμού υπονομεύει τη δημοκρατική ομαλότητα, αφού ουσιαστικά παραβιάζει το ελληνικό Σύνταγμα. Ένα Σύνταγμα, που οι βάσεις του τέθηκαν το 1974 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην Μεταπολίτευση και στην ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής.

Δεν είναι δυνατόν η Κυβέρνηση   ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για μικροπολιτικούς λόγους, να προσβάλει με τις πράξεις και τις δηλώσεις στελεχών της την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ως ισότιμου πυλώνα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Η ανεξαρτησία των δικαστών κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα ως θεσμική εγγύηση. Η Δικαιοσύνη, σύμφωνα με το Σύνταγμα μας και τα όσα ισχύουν σε όλο τον Δυτικό κόσμο, είναι θεσμικό εμπόδιο στις αυθαιρεσίες της εκτελεστικής εξουσίας. Έτσι, με την συμπεριφορά της Κυβέρνησης, οδηγούμαστε σε υπονόμευση των θεσμών, πράγμα που πλήττει την ομαλή πορεία της χώρας και την οδηγεί σε θεσμική κρίση. Προς αυτήν άλλωστε την κατεύθυνση κινείται και η πρόταση της Κυβέρνησης  για αλλαγή του Συντάγματος σε ότι αφορά τη Δικαιοσύνη και ίσως με την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Αρκετά προβλήματα έχει δημιουργήσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην χώρα με την οικονομική πολιτική που ακολουθεί. Ας μη δημιουργήσει και άλλα, θεσμικής μορφής, με τις επιθέσεις της στη Δικαιοσύνη.

Οι πολίτες κάθε χώρας μπορούν να δημιουργήσουν μόνον όταν υπάρχει καθεστώς Δημοκρατίας, Ελευθερίας και Διάκρισης Εξουσιών. Συνεπώς, κάθε απόπειρα της Κυβέρνησης να καθυποτάξει τη Δικαιοσύνη πλήττει το δημοκρατικό μας πολίτευμα και την υγιή πορεία της Ελλάδας.

Ειδικότερα σήμερα, στην περίοδο της βαθειάς οικονομικής κρίσης και ύφεσης που βιώνει η Ελλάδα, απαιτείται σεβασμός στους θεσμούς και απόλυτη τήρηση των συνταγματικών κανόνων.

Οι επενδυτές θέλουν μια κανονική Δικαιοσύνη, ασφάλεια, κανόνες, οι οποίοι να ισχύουν για όλους. Οι θεσμοί είναι αυτοί που θωρακίζουν τη χώρα απέναντι στην αβεβαιότητα και τις αλλαγές προσώπων και κυβερνήσεων. Η σημερινή Κυβέρνηση δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνεται και ουσιαστικά θέτει την Ελλάδα σε μια ακόμη κρίση, αυτή τη φορά θεσμική.

Advertisements