ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ε65)

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 07.09.2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ε65)

ΔΙΑΒΗΜΑ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Ο πρώην Υφυπουργός Παιδείας κ. Σπ. Ταλιαδούρος υπέβαλε στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρ. Σπίρτζη, διάβημα με το οποίο ζητά να ενημερωθεί για το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης του Νοτίου και Βορείου Τμήματος του οδικού Άξονα Ε65 και ειδικότερα για την πορεία της υλοποίησης των απαλλοτριώσεων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του νοτίου τμήματος.

Ειδικότερα, το διάβημα του κ. Ταλιαδούρου έχει ως εξής:

«Ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος (Ε65), αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό έργο για την ανάπτυξη -τουριστική, αγροτική και βιομηχανική- του κεντρικού κορμού της χώρας. Εφόσον ολοκληρωθεί στο σύνολό του μειώνει σημαντικά τις μετακινήσεις μεταξύ των αστικών κέντρων της Κεντρικής Ελλάδας με την Αθήνα και τα βόρεια σύνορα (Αθήνα-Τρίκαλα σε περίπου 3 ώρες, Αθήνα-Καρδίτσα σε 2 ώρες και 30 λεπτά, Αθήνα-Δομοκός σε 2 ώρες και 10 λεπτά), μειώνει κατά δύο ώρες τουλάχιστον το χρόνο μετάβασης προς την Αθήνα όλων των μεγάλων αστικών κέντρων της Δυτικής Μακεδονίας, φέρνει πιο κοντά κατά 40 λεπτά το χρόνο μετάβασης από την Αθήνα στην Ευρυτανία και καθιστά πιο ελκυστικές τις τουριστικές διαδρομές προς τη Λίμνη Πλαστήρα, τα Άγραφα, το Μέτσοβο κ.α. Ταυτόχρονα, προσφέρει στους κατοίκους των περιοχών από όπου διέρχεται οικονομικότερες εναλλακτικές λύσεις μετάβασης στους προορισμούς τους, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ των αυτοκινητοδρόμων προς όφελος των χρηστών.

Με βάση τον αρχικό διαγωνισμό που έγινε στη δεκαετία του 2000 την αρχική σύμβαση παραχώρησης (Ν. 3597/2007) και την τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης του Ε65 (Ν. 4219/2013), ολοκληρώνεται το τμήμα Ξυνιάδα-Τρίκαλα του Ε65 ενώ τα τμήματα ΠΑΘΕ-Ξυνιάδα (Νότιο Τμήμα Ε65) και Τρίκαλα-Εγνατία (Βόρειο Τμήμα Ε65), χαρακτηρίστηκαν (παρ. 2 Αρθρ. 5 Ν. 4219/2013) αναβαλλόμενα έργα υποδομής άμεσης προτεραιότητας τα οποία περιλαμβάνονται στον εθνικό σχεδιασμό, για τη σύνδεση του αυτοκινητοδρόμου Π.Α.Θ.Ε. με την Εγνατία Οδό και θα ολοκληρωθούν από τον ανάδοχο με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους εντός τριών και πέντε ετών αντιστοίχως.

Στην απάντησή σας στην σχετική ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ κ. Κώστα Α. Καραμανλή και Ολγας Κεφαλογιάννη, κ. Υπουργέ κοινοποιήσατε (10-5-2016) αποφάσεις με τις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο δήλωσε (17-8-2015) την πρόθεση του για την ολοκλήρωση του Νοτίου και του Βορείου Τμήματος του Ε65, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την σχετική σύμβαση.

Έχουν έκτοτε περάσει δύο σχεδόν  χρόνια και καμία ουσιαστική πρόοδος δεν έχει υπάρξει για την υλοποίηση των δύο αυτών τμημάτων, άνευ των οποίων το τμήμα Τρίκαλα-Ξυνιάδα το οποίο ολοκληρώνεται θα παραμείνει ένας τυφλός αυτοκινητόδρομος και η πραγματική αναπτυξιακή του χρησιμότητα θα παραμένει ανεκπλήρωτη. Η βασική υποχρέωση του δημοσίου, που καθιστά εφικτή την υλοποίηση των μεγάλων  οδικών έργων, η πραγματοποίηση των απαλλοτριώσεων δεν έχει υλοποιηθεί σε ότι αφορά  το Νότιο Τμήμα, με κίνδυνο όταν δοθεί η αναμενόμενη τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βρεθούμε πάλι ενώπιον τραγελαφικών καταστάσεων, που ανάγκασαν τον παραχωρησιούχο να ενοικιάζει τα υπό απαλλοτρίωση τμήματα για να προχωρήσει το έργο στο τμήμα Ξυνιάδα-Τρίκαλα. Επίσης, σε ότι αφορά το βόρειο τμήμα, ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί η νέα χάραξη, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει το έργο όταν ληφθεί το σχετικό δάνειο που έχει ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Με αυτά τα δεδομένα οι προβλεπόμενοι από το νόμο χρόνοι ολοκλήρωσης του Νοτίου και του Βορείου Τμήματος του Ε65 (τρία και πέντε χρόνια αντιστοίχως μετά το 2013, δηλαδή το 2016 και το 2018), παρέρχονται χωρίς τα δύο έργα να έχουν καν ξεκινήσει.

Εν όψει αυτών, θα ήθελα κ. Υπουργέ να σας υποβάλλω τις κάτωθι ερωτήσεις, προκειμένου να έχω μια σαφή εικόνα για να ενημερώσω τους πολίτες της Καρδίτσας:

  1. Ποιο είναι σήμερα το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Νότιου και του Βόρειου Τμήματος του Ε65;
  2. Σε ποια φάση βρίσκεται η υλοποίηση των απαλλοτριώσεων που αφορούν το Νότιο Τμήμα του Ε65 και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθούν;
  3. Πότε προβλέπεται η οριστικοποίηση τυπικά και ουσιαστικά της χάραξης του Βόρειου Τμήματος του Ε65 και σε ποια φάση βρίσκονται οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση του και την Ευρωπαϊκή  Τράπεζα Επενδύσεων για τη  χρηματοδότηση του;»
Advertisements