ΝΕΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 07.10.2017

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΕΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Σύμφωνα με την έκθεση για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα 2017-2018 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση μεταξύ 137 χωρών ως προς το εάν η φορολογία που εφαρμόζεται αποτελεί κίνητρο για επενδύσεις. Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει το χειρότερο φορολογικό καθεστώς. Οι υψηλοί φόροι και η αναποτελεσματική διαχείριση των δημοσίων δαπανών διώχνουν επενδύσεις. Οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές αντιμετωπίζουν τεράστια εμπόδια φορολογικά και θεσμικά. Επίσης, οι συχνότατες αλλαγές του φορολογικού συστήματος αποτελούν σημαντικό αντικίνητρο για να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα. Η αστάθεια του φορολογικού συστήματος είναι σημαντικό αντικίνητρο για επένδυση στην Ελλάδα.

Είναι βέβαιο ότι το έλλειμμα ενός κράτους δεν περιορίζεται βάζοντας φόρους. Αντίθετα, η ανάκαμψη της οικονομίας και συνεπώς η μείωση του ελλείμματος, μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από τις προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα, των παραγωγικών τομέων στο σύνολο τους. Μια κυβέρνηση μπορεί με την πολιτική της να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τις υπονομεύει. Δεν δημιουργεί τις συνθήκες σταθερότητας και εμπιστοσύνης που απαιτούνται. Χωρίς σταθερότητα, χωρίς καταναλωτική, επιχειρηματική και επενδυτική εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ιδεοληψίες του υπονομεύουν συστηματικά την προσέλκυση επενδύσεων, όπως π.χ. συμβαίνει με το Ελληνικό. Χωρίς επενδύσεις δεν δημιουργούνται νέες δουλειές.

Συνεπώς, το κρίσιμο ερώτημα είναι:

Μπορεί να υπάρξει νέα κατεύθυνση στην ελληνική οικονομία που θα την μετατρέπει σε μια σύγχρονη ανοικτή ευρωπαϊκή οικονομία;

Για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητο να υπάρξει μια άλλη κυβερνητική πολιτική. Μια πολιτική που θα οδηγούσε την οικονομία σε μια άλλη από τη σημερινή κατεύθυνση, ώστε να υπάρξουν ανοικτές αγορές, κεντρικός ρόλος στην επιχειρηματικότητα και καινοτομία, αλλά και ένα κράτος που εξασφαλίζει αποτελεσματικά την κοινωνική συνοχή και προστασία των πραγματικά αδύναμων. Χρειάζεται ένα αξιόπιστο σχέδιο με ισχυρή και ειλικρινή πολιτική στήριξη του. Προς την κατεύθυνση αυτή απαραίτητα βήματα είναι τα εξής:

Πρώτον: Αποφασιστική επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων με απόλυτη διαφάνεια και την ελάχιστη γραφειοκρατία, που θα εκπλήξει θετικά, ώστε να γίνει ο καταλύτης ενός επενδυτικού ρεύματος. Όταν δημιουργηθεί μια επενδυτική δυναμική, πολλοί είναι εκείνοι που θα ακολουθήσουν. Παράλληλα, να υπάρξει ένα σχέδιο επίσπευσης των διαδικασιών για υπάρχοντα επενδυτικά σχέδια που παραμένουν καθηλωμένα στα συρτάρια του κρατικού μηχανισμού.

Δεύτερον: Μείωση της φορολογίας και της γραφειοκρατίας, για να επιτρέψουμε στις μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις να επιβιώσουν.

Τρίτον: Μείωση της αδιαφάνειας και αποτελεσματικότερη κίνηση των κρατικών υπηρεσιών και όλων των Αρχών συμπεριλαμβανομένης της Δικαιοσύνης. Ο κάθε επενδυτής πρέπει να γνωρίζει ότι το σχέδιο του θα περάσει από μια συγκεκριμένη διαδικασία διαφανή με σαφείς όρους και ξεκάθαρο χρονικό ορίζοντα.

Τέταρτον: Στροφή της οικονομίας προς τις νέες τεχνολογίες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της, αλλά και για να μένουν στη χώρα μας νέοι με προσόντα.

Μόνο έτσι η ελληνική οικονομία θα οδηγηθεί σε μια νέα κατεύθυνση με αναπτυξιακό πρόσημο. Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αδυνατεί να πραγματοποιήσει τις τομές που απαιτεί μια ισχυρή αναπτυξιακή οικονομία, γιατί είναι δέσμια των κρατικίστικων ιδεοληψιών της. Έτσι, η Ελλάδα δεν καταφέρνει αυτό που έκαναν με επιτυχία χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες αξίζουν μια χώρα που δεν θα βάζει φρένο στα όνειρα τους, αλλά θα τους επιτρέπει να τα κυνηγήσουν και να τα επιτύχουν εξασφαλίζοντας μια καλύτερη προοπτική για αυτούς και τα παιδία τους. Αυτήν την Ελλάδα, των ευκαιριών και της δημιουργίας, η Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη οραματίζεται να την κτίσει.

Advertisements