Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΕΝΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 20.11.2017

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΕΝΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να διανείμει  πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, γιατί όπως υποστηρίζει πέτυχε να υπάρχει «πλεόνασμα» στο προϋπολογισμό του 2018. Το μέρισμα που θα διανεμηθεί προέκυψε κυρίως από την υπεροφορολόγηση των πολιτών και των επιχειρήσεων. Δεν οδηγεί όμως σε ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση για μια ακόμα φορά επιστρατεύει «δημιουργική» λογιστική για να δείξει ότι δήθεν ασκεί κοινωνική πολιτική. Η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι το πλεόνασμα είναι εικονικό για τους εξής λόγους:

Πρώτον: Τα δημόσια έσοδα, όχι μόνο δεν αυξάνονται, παρά την καταιγίδα φοροεισπρακτικών μέτρων που έχει εξαπολύσει η Κυβέρνηση, αλλά αντίθετα στο εννεάμηνο του 2017 καταγράφεται υστέρηση εσόδων 900 εκατομμυρίων ευρώ έναντι του στόχου.

Δεύτερον: Το Δημόσιο, όχι μόνο δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του, αλλά ετεροχρονίζει και τις δαπάνες του. για παράδειγμα δεν εκδίδει, ως όφειλε 300.000 συντάξεις.

Τρίτον: Τα πλεονάσματα προκύπτουν μόνον, αφού το Κράτος πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του και έχει περίσσευμα. Οι οφειλές του Δημοσίου σήμερα ξεπερνούν τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπάρχουν, πέραν της μη πληρωμής συντάξεων, απλήρωτες προμήθειες σε νοσοκομεία, ενοίκια υπουργείων, ΔΕΗ και νερό, πανεπιστημιακά συγγράμματα προς εκδότες, Φ.Π.Α. προς εξαγωγείς. Απλήρωτες παραμένουν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Δυστυχώς, για την Κυβέρνηση προέχει ο λαϊκισμός.

Η οικονομία στενάζει από την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης και κυρίως από την υψηλή φορολόγηση. Αποτέλεσμα αυτού είναι η οικονομία να μην οδηγείται σε ανάκαμψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι 410.000 φορολογούμενοι προστέθηκαν στην μακριά λίστα των οφειλετών του Δημοσίου σε διάστημα μόλις 1 μηνός. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι φορολογούμενοι δεν έχουν κατορθώσει να πληρώσουν φόρους ύψους 9,25 δις ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά και η κατανάλωση. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, το 2016 το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 2,5%.

Είναι βέβαιο ότι η υπερφορολόγηση, όχι μόνο δεν βοηθάει προς την ανάπτυξη της χώρας, αλλά αντίθετα διώχνει και επενδυτές, οδηγεί επιχειρήσεις σε κλείσιμο και εξαθλιώνει τους πολίτες. Παράλληλα, ωθεί στην φοροδιαφυγή και στην αδήλωτη εργασία. Η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, ο φόρος εισοδήματος των νομικών προσώπων είναι 29% έναντι 19,5% στην Ευρώπη. Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι 45% έναντι 34% και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τον εργαζόμενο είναι 24% έναντι 21%. Ειδικότερα, από το 2015 και μετά οι φόροι στους ελευθέρους επαγγελματίες αυξήθηκαν έως και 97% και σε μισθωτούς έως 60%.

Αποτελέσματα αυτών είναι η οικονομία της Ελλάδας να στενάζει και η ανεργία να είναι σε υψηλά επίπεδα. Χωρίς την μερική απασχόληση, η ανεργία θα ήταν ακόμη υψηλότερη. Η χώρα μας παραμένει με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στα μέλη του ΟΟΣΑ με χαμηλές αμοιβές και κατά συνέπεια υψηλά ποσοστά εργαζομένων να βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας, παρότι δουλεύουν πολύ.

Είναι σαφές ότι η υπερφορολόγηση και η δραματική καθυστέρησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας, όπως π.χ., το Αεροδρόμιο του Ελληνικού, πλήττουν βαρύτατα την ελληνική οικονομία. Με την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση δεν διαφαίνεται προοπτική ανάπτυξης. Η οικονομία και οι πολίτες στενάζουν βαρύτατα.

Advertisements