Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 27.11.2017

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Η Ελλάδα, τα τελευταία τρία χρόνια, έχει πληρώσει ακριβά την εσφαλμένη και ιδεοληπτική διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μπήκε σε νέα, αχρείαστα μνημόνια, την ώρα που το 2014 είχε φθάσει σε θετικό σημείο η οικονομία της, αφού τότε αναπτυσσόταν με ρυθμούς υψηλότερους από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Έλαβε νέα μέτρα λιτότητας. Ιδιαίτερα η υπερφορολόγηση που επιβλήθηκε σε επιχειρήσεις και πολίτες καθηλώνει τη χώρα σε υποτονικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η χώρα έχασε τρία χρόνια από τους απίστευτους πειραματισμούς της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μας οδήγησαν σε τρίτο μνημόνιο και χρέωσαν με την πολιτική τους 100 δις στους έλληνες πολίτες. Οδήγησαν την χώρα σε οικονομική οπισθοδρόμηση. Η ανεργία αυξήθηκε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η έκρηξη απολύσεων κατά το τέλος της τουριστικής περιόδου. Χάθηκαν 98.240 θέσεις εργασίας. Για το 2019 έχουν ψηφιστεί και νέα μέτρα, όπως οι περικοπές κατά 14% στις συντάξεις 1.000.000 συνταξιούχων, η μείωση του αφορολόγητου, η επιβολή φόρου εισοδήματος σε ανθρώπους που κερδίζουν 400 και 500 ευρώ. Η φυγή επιστημόνων σε εξωτερικό συνεχίζεται, η μερική απασχόληση κερδίζει έδαφος. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών διογκώνονται και το Δημόσιο βρίσκεται σε στάση πληρωμών. Οι επενδύσεις σε Ελληνικό και Χαλκιδική βάλτωσαν στερώντας θέσεις εργασίας από την οικονομία. Και το κυριότερο, οι ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη ρύθμιση του χρέους, που είναι αναγκαίες, παραπέμπονται για μετά το καλοκαίρι του 2018.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν εφαρμόζει κάποιο αναπτυξιακό σχεδιασμό για την υλοποίηση ενός παραγωγικού μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης. Δεν προωθεί μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές. Παγώνει τις ιδιωτικοποιήσεις. Αποφεύγει οποιαδήποτε πολιτική συνεννόηση.

Συνεπώς, για να βγει η Ελλάδα από την ύφεση απαιτείται η εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής. Μιας πολιτικής που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην επιστροφή στην ανάπτυξη και στην καλλιέργεια περιβάλλοντος σταθερότητας για τους επενδυτές. Ο πλούτος παράγεται από την ιδιωτική οικονομία και όχι από το Δημόσιο. Οι επιχειρήσεις που επενδύουν δημιουργούν θέσεις απασχόλησης για τους πολλούς. Απαραίτητη συνεπώς προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι να προσελκύσουμε σημαντικές επενδύσεις.

Προς την κατεύθυνση αυτή η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.

Πρώτο μέτρο είναι η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, στους πολίτες, στον ΕΝΦΙΑ. Η αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής με την απλοποίηση και σταθεροποίηση της φορολογικής νομοθεσίας είναι αναγκαία προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων.

Το δεύτερο μέτρο είναι να δοθούν επενδυτικά κίνητρα στους παραγωγικούς επιχειρηματίες, οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν. Πρέπει να γεφυρωθεί το χάσμα που μας χωρίζει από την Ευρώπη στο επίπεδο των επενδύσεων.

Το τρίτο μέτρο είναι η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν την οικονομία, θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης. Απαραίτητες κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή είναι η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, ριζική βελτίωση της χωροταξικού και πολεοδομικού πλαισίου, η ταχύτατη υλοποίηση των ήδη σχεδιασμένων αποκρατικοποιήσεων, η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Το τέταρτο μέτρο είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Το πέμπτο μέτρο είναι η υιοθέτηση ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας. Στόχος πρέπει να είναι η μετάβαση από μια οικονομία που ουσιαστικά βασίζεται στην κατανάλωση εισαγόμενων προϊόντων σε μια ανταγωνιστική και εξωστρεφή οικονομία προσανατολισμένη στις επενδύσεις, στις εξαγωγές και στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε κλάδου, όπως για παράδειγμα του πρωτογενούς αγροτικού τομέα.

Χρειάζεται συνεπώς η υλοποίηση των μέτρων αυτών για να υπάρξει επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη. Χρειάζεται η χώρα μας μια άλλη Κυβέρνηση που θα είναι μεταρρυθμιστική, σοβαρή, υπεύθυνη, και αξιόπιστη. Μια Κυβέρνηση που θα πιστεύει ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη απαιτεί στήριξη των επενδύσεων.

Advertisements