ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 05.02.2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗ» , η αγορά εργασίας έχει επιδεινωθεί δραματικά τα τρία χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ειδικότερα, η μερική απασχόληση εξακολουθεί να διευρύνεται ανεξέλεγκτα, κυριαρχώντας απόλυτα της πλήρους απασχόλησης που συρρικνώνεται επικίνδυνα. Σήμερα, 1.316.980 εργαζόμενοι εργάζονται με μερική απασχόληση με μηνιαίες αποδοχές της τάξεως των 400 ευρώ. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, δηλαδή μερικής, έφτασαν το 57,39% των συνολικών. Από την άλλη πλευρά, η πλήρης απασχόληση έχει συρρικνωθεί στο 42,6% επιβεβαιώνοντας έτσι, σε συνδυασμό με την ανεργία, την δραματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗ» η μερική απασχόληση στις νέες προσλήψεις, τα τρία τελευταία χρόνια, παρουσιάζει σταθερά αυξητική τάση, με αντίστοιχη μείωση της πλήρους απασχόλησης. Ειδικότερα, στις νέες προσλήψεις  η μερική απασχόληση βρίσκεται στο 55%, ενώ η πλήρης στο 44,9%.

Επομένως,  δεν πρόκειται για θέσεις εργασίας που προκύπτουν από την μεγέθυνση της οικονομίας, αλλά από την αναδιανομή της ανεργίας με συνέπεια και την αναδιανομή της φτώχιας.

Συνεπώς, για να υπάρξουν θέσεις εργασίας, χρειάζεται να αξιοποιηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που με τεράστιο κοινωνικό κόστος έχουν συντελεστεί ή έχουν αρχίσει να υλοποιούνται, προκειμένου να υπάρξει οικονομική μεγέθυνση. Χρειάζεται άμεσα μια άλλη πολιτική για να επιτευχθεί ανάπτυξη. Είναι αυτό ακριβώς που λείπει. Και τούτο γιατί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν ακολουθεί τη σωστή πορεία, γιατί ουσιαστικά δεν θέλει διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία.

Όπως έχει ανακοινώσει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η Νέα Δημοκρατία έχει προετοιμάσει ένα σχέδιο που προβλέπει εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την απελευθέρωση του αναπτυξιακού δυναμικού της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα οι μεταρρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνουν τα εξής μέτρα:

  • Μείωση της φορολογίας
  • Απλοποίηση της αδειοδότησης επενδύσεων
  • Μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις
  • Τόνωση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας
  • Εξάλειψη των εμποδίων για το υγιή ανταγωνισμό στις αγορές
  • Προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων

Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί για μείωση της φορολογίας σε όλες τις επιχειρήσεις από 29% σε 20% και μείωση της φορολογίας στα μερίσματα στο 5%.

Η πολιτική αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 100 δις ευρώ μέσα σε μία 5ετία, ώστε αυτές να φτάσουν στο 20% του Α.Ε.Π., καθώς και για αύξηση των εξαγωγών σε επίπεδο μεγαλύτερο του 40% του Α.Ε.Π., και τη δημιουργία τουλάχιστον 120 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα κάθε χρόνο.

Με την πρόταση αυτή της νέας Δημοκρατίας θα υπάρξει ταχύτερη αποκλιμάκωση της ανεργίας, με ταυτόχρονη αύξηση της πλήρους απασχόλησης. Με πολύ περισσότερες, νέες, ποιοτικέ και καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης. Μόνο έτσι θα κερδηθεί το στοίχημα της απασχόλησης, ώστε να υπάρξει προοπτική για τη νέα γενιά της πατρίδας μας.

Advertisements