Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΑΡΑΣΣΕΤΑΙ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 10.02.2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΑΡΑΣΣΕΤΑΙ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας επιχείρησε να μετατρέψει  το Σκοπιανό σε μια υπόθεση που θα διεμβόλιζε  την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό όμως οδήγησε σε θεσμικά ατοπήματα. Έπρεπε  από την αρχή να υπάρξει ενημέρωση των αρχηγών των κομμάτων, ώστε να συγκροτηθεί ένα εθνικό μέτωπο, πράγμα που θα στήριζε και θα ενίσχυε την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας. Δυστυχώς, αγνόησε την αντιπολίτευση και προχώρησε σε μια τακτική εσφαλμένη. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της  Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης «ο κ. Τσίπρας δεν προσπάθησε να δημιουργήσει συνθήκες  εθνικής ενότητας. Έσπειρε ανέμους και σήμερα θερίζει θύελλες».

Οι Έλληνες πολίτες με τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, έστειλαν δυνατό μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι η μυστική διπλωματία και τα κόλπα με ξένους παράγοντες δεν περνούν.

Αλλά, και σε επίπεδο ουσίας τα λάθη ήταν σοβαρά. Η Κυβέρνηση, αντί να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις απαιτώντας πλήρη απαλλαγή των αλυτρωτικών  θέσεων των Σκοπίων, έχει περιορίσει το αντικείμενο της συζήτησης και των διαπραγματεύσεων στην ονομασία της ΠΓΔΜ.

Η Κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι η λύση πρέπει να είναι συνολική. Ειδικότερα:

Πρώτον: Πρέπει να περιλαμβάνει πλήρη και ουσιαστική εξάλειψη των αλυτρωτικών θέσεων που περιλαμβάνονται κυρίως στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ και εκφράζονται με σύμβολα. Επίσης, πρέπει  να υπάρξει πλήρης διαθέτηση του ζητήματος της δήθεν μακεδονικής εθνικότητας.

Δεύτερον: Να υπάρξει στη συνέχεια μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος. Είναι απαραίτητο η όποια λύση να λαμβάνει υπόψη τις ελληνικές ευαισθησίες και να μην πλήττονται τα εθνικά μας συμφέροντα.

Είναι βέβαιο ότι το Σκοπιανό αποτελεί μείζον ζήτημα εθνικής αξιοπρέπειας. Πρέπει να υπάρξει λύση που να μην πλήττει την εθνική μας υπερηφάνεια και συγχρόνως να μην πλήττει το ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια.

Στην αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει εθνική ήττα. Είναι χρέος όλων και πρωτίστως της Κυβέρνησης να προασπίζονται με ρεαλισμό, πίστη και όραμα τα εθνικά  συμφέροντα.

Οι Έλληνες πολίτες με τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα έστειλαν μήνυμα ότι δεν θα δεχτούν λύσεις που θα ταπεινώσουν την Ελλάδα και θα παραχαράσσουν την Ιστορία, προκαλώντας ανήκεστο βλάβη στα εθνικά μας συμφέροντα. Η Ιστορία δεν παραχαράσσεται.

Advertisements