Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΛΑΣΠΗΣ ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 25.02.2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΛΑΣΠΗΣ ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγεί τη χώρα σε επικίνδυνη κατάσταση. Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης «κάποιοι έσπειραν ψεύτικο πατριωτισμό και θερίζουν εθνικές θύελλες». Με την υπόθεση Novartis ουσιαστικά η Κυβέρνηση επιδιώκει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα νέα μέτρα και το 4ο Μνημόνιο που έρχεται και από τις υποχωρήσεις της στα εθνικά θέματα και ιδίως τους χειρισμούς της στο Σκοπιανό. Επιλέγει τη συκοφαντία των πολιτικών της αντιπάλων με μεθοδεύσεις που καταλύουν το κράτος δικαίου γιατί πιστεύει ότι έτσι θα διασωθεί πολιτικά η ίδια. Κυρίως όμως να καλύψει την αδυναμία της να αντιμετωπίσει τα ουσιαστικά προβλήματα των πολιτών και να οδηγήσει την Ελλάδα σε αναπτυξιακή πορεία. Οι πολίτες σήμερα αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους που δεν βρίσκουν εργασία. Οι συνταξιούχοι που βλέπουν τις συντάξεις τους συνεχώς να πετσοκόβονται. Η ποιότητα του συστήματος Υγείας συνεχώς υποβαθμίζεται. Κυρίως όμως επενδύσεις δεν γίνονται στον τόπο μας, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη. Αυτά τα  μείζονα ζητήματα που καταδεικνύουν την πλήρη αποτυχία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επιχειρεί να συγκαλύψει.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν ασχολείται με φλέγοντα ζητήματα νομιμότητας που πλήττουν την οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ελληνικό Δημόσιο χάνει ετησίως 600 εκατομμύρια ευρώ από το λαθρεμπόριο καπνικών, εξέλιξη που οφείλεται στη σημαντική αύξηση της φορολογίας. Σύμφωνα με στοιχεία ένα στα πέντε τσιγάρα που κυκλοφορεί στη  χώρα είναι παράνομο. Παράλληλα, η ανάπτυξη της παράνομης αγοράς καπνικών προϊόντων θέτει σε κίνδυνο 60.000 θέσεις εργασίας.

Ομοίως, από 90 εκατ. ευρώ έως 147 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι ανέρχονται ετησίως οι απώλειες του κράτους σε φορολογικά έσοδα από την παράνομη διακίνηση αλκοολούχων ποτών.

Η πολιτική της υπερφορολόγησης που ακολουθεί η Κυβέρνηση απειλεί και τη βιωσιμότητα του κλάδου του τουρισμού, αφού οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, που αποτελούν ουσιαστικά τον βασικό άξονα της ελληνικής οικονομίας επιβαρύνονται φορολογικά 6 με 7 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον σε σχέση με τις αντίστοιχες των άμεσα ανταγωνιστικών χωρών.

Η Κυβέρνηση δεν διευκολύνει την οποιαδήποτε επένδυση. Αντίθετα, την εμποδίζει.

Η Κυβέρνηση επιλέγει την πολιτική της λάσπης επιδιώκοντας να κατασκευάσει ένα «σενάριο εμπλοκής» των αντιπάλων της σε διαφθορά, προκειμένου να επιτύχει την πολιτική τους εξόντωση και αντιστοίχως την δική ης επιβίωση.

Η υπόθεση Novartis δοκιμάζει τις αντοχές του πολιτικού συστήματος, κυρίως λόγω των εξωθεσμικών παρεμβάσεων που καταλύουν βασικές αρχές του Δημοκρατικού πολιτεύματος. Είναι αυτονόητο ότι κάθε οικονομικό σκάνδαλο πρέπει να διερευνάται  και να επιβάλλονται κυρώσεις. Αλλά, κανείς δεν πρέπει να επιλέγει την στρατηγική της σπίλωσης πολιτικών μέσω αόριστων καταθέσεων και πρακτικών που δείχνουν ότι δεν έχει γίνει σεβαστή η διάκριση των εξουσιών. Η Δικαιοσύνη οφείλει να ερευνά την υπόθεση βάσει στοιχείων και όχι καθ’ υπόδειξη της Κυβέρνησης.

Η διαλεύκανση ενός μεγάλου σκανδάλου που συνέβαλε στην κρίση της υπέρογκης φαρμακευτικής δαπάνης, κινδυνεύει να καεί εξαιτίας της άγαρμπης κυβερνητικής προσπάθειας να το χρησιμοποιήσει ως όπλο εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων. Είναι σαφές  ότι δεν πρέπει να γίνει έτσι γιατί με τον τακτικισμό της Κυβέρνησης κινδυνεύει να καεί ένα πραγματικό σκάνδαλο κακοδιαχείρισης και διαφθοράς.

Ουσιαστικά η Κυβέρνηση επέλεξε να ακολουθήσει την πολιτική της λάσπης. Αυτή η πολιτική όμως ούτε τα θέματα της κακοδιαχείρισης και διαφθοράς επιλύει ούτε οδηγεί τη χώρα  σε ανάπτυξη. Και τούτο γιατί η Ελλάδα κινδυνεύει να μετακινηθεί στην ειδική  κατηγορία των κρατών στα οποία παρατηρούνται θεσμικές στρεβλώσεις για τις οποίες βαρύτατες ευθύνες φέρει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Advertisements