ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 07.03.2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Σε μια Ελλάδα που προσπαθεί να ανακάμψει μετά από οκτώ χρόνια κρίσης, καθίσταται πλέον αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η χάραξη μιας καινούριας πορείας στην οικονομία, που μοιάζει να ταλαντεύεται ανάμεσα στο »παλαιό» και  το νέο: Από τη μια πλευρά  βρίσκονται εκείνοι που ακόμα και σήμερα διακατέχονται από κρατικίστικες αντιλήψεις, δεν επιθυμούν δομικές μεταρρυθμίσεις και συνεχίζουν να διαιωνίζουν με τις δράσεις τους το πελατειακό κράτος.

Στον αντίποδα, βρίσκονται αυτοί που οραματίζονται και αγωνίζονται για μια ανοιχτή κοινωνία, σύγχρονη και μεταρρυθμιστική, εκεί όπου επικρατεί ο ελεύθερος ανταγωνισμός, με την μικρότερη δυνατή συμμετοχή του κράτους ως επιχειρηματία, αλλά με ένα ρόλο εποπτικό και ελεγκτικό.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης πρεσβεύουν την φιλελεύθερη προσέγγιση στην οικονομική πολιτική της χώρας, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις επενδύσεις και στην αξιοποίηση της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, εκφράζοντας αυτές τις απόψεις και στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος.

Σε μια εποχή κομβικής σημασίας για την εξέλιξη του τόπου, με τα μνημόνια να έχουν αφήσει  το δυνατό τους αποτύπωμα στην οικονομία και την κοινωνία, η απαγκίστρωση από το κράτος ως βασικού κινητηρίου μοχλού για την ανάπτυξη συνιστά κυρίαρχη προτεραιότητα και η στροφή προς τις ιδιωτικές επενδύσεις μονόδρομο. Επενδυτικά σχέδια, μάλιστα, όπως αυτό του Ελληνικού, πρέπει και επιβάλλεται να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν.

Τα βήματα για την θετική στροφή της ελληνικής οικονομίας είναι:

  1. Η ανάκαμψη της οικονομίας μπορεί να προέλθει από τις προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα, των παραγωγικών κλάδων στο σύνολό τους. Σε αυτό το πλαίσιο μια κυβέρνηση μπορεί είτε να στηρίξει αυτές τις απόπειρες είτε να τις υπονομεύσει.
  2. Η μείωση των φόρων και των φορολογικών συντελεστών είναι επίσης μια κίνηση που θα δώσει ‘’ανάσα’’ στην αγορά. Το έλλειμμα ενός κράτους δεν μπορεί να περιοριστεί επιβάλλοντας φόρους. Εξάλλου η πρόσφατη οικονομική ιστορία έχει δείξει ότι η φοροκαταιγίδα δεν έφερε περισσότερα έσοδα στα ταμεία.
  3. Η προσέλκυση επενδύσεων, η προώθηση της καινοτομίας και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας είναι το δυναμικό τρίπτυχο για την νέα εποχή της ελληνικής οικονομίας, παράλληλα, βέβαια, με ένα δίχτυ αλληλεγγύης και κοινωνικής προστασίας για τους πολίτες που μένουν πίσω.
  4. Το σταθερό πολιτικό και κατά συνέπεια οικονομικό κλίμα, το οποίο δημιουργεί έδαφος για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, αλλά και ενδιαφέρον για επενδύσεις από το εξωτερικό. Η σταθερότητα, βέβαια, είναι απαραίτητη και σε ό,τι έχει να κάνει με την φορολογία, καθώς ένα στέρεο και χωρίς συνεχείς μεταβολές φορολογικό πλαίσιο ενθαρρύνει τους πιθανούς επενδυτές.
  5. Η αποφασιστική επιτάχυνση στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων μπορεί να γίνει ο καταλύτης ενός σαρωτικού επενδυτικού ρεύματος: Είναι πλέον βαρύνουσας σημασίας οι γρήγορες αποκρατικοποιήσεις, με απόλυτη διαφάνεια και ελάχιστη γραφειοκρατία,  συνδυασμένες με ένα πρόσθετο σχέδιο επίσπευσης των διαδικασιών για τα υπάρχοντα επενδυτικά σχέδια.
  6. Στροφή της οικονομίας προς τις νέες τεχνολογίες και πλήρη διείσδυσή τους στην επιχειρηματικότητα. Σε αυτό θα βοηθούσε η καλλιέργεια από πολύ νωρίς ψηφιακών δεξιοτήτων στους πολίτες, ενώ είναι ανάγκη να δοθούν κίνητρα και στους νέους επιστήμονες να μην φεύγουν για το εξωτερικό (brain drain) αλλά να μείνουν στη χώρα και να δημιουργήσουν.
  7. Η μείωση της αδιαφάνειας, με τέτοιο τρόπο, ώστε το πολιτικό σύστημα να είναι εκείνο που λογοδοτεί στο λαό, ενώ παράλληλα και δραστική ελάττωση της γραφειοκρατίας, κάτι που, επίσης, μπορεί να επιτρέψει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να γίνουν πιο εύρωστες σε ένα αβέβαιο, ακόμα, οικονομικό περιβάλλον.
  8. Ένα ολοκληρωμένο και ξεκάθαρο χωροταξικό σχέδιο, με ξεκάθαρους κανόνες για τη χρήση γης. Μια κίνηση που επίσης θα δώσει ώθηση σε περαιτέρω επενδύσεις από το εξωτερικό.
  9. Τέλος, ένα ισχυρό και αξιόπιστο τραπεζικό σύστημα, το οποίο θα σταθεί ως ισχυρός πυλώνας σε ένα ολοκληρωμένο και μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο.

Εν έτει 2018, σε μια Ελλάδα που ζητά οξυγόνο για να αναπνεύσει και να βγει μπροστά, η ανάγκη για σοβαρές τομές, που θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε μια νέα κατεύθυνση, βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα. Με όραμα τη δημιουργία μιας ανοιχτής κοινωνίας, με ανανεωμένο ιδεολογικό οπλοστάσιο και ανθρώπινο δυναμικό εφοδιασμένο με τις απαραίτητες γνώσεις και την όρεξη για δημιουργία, η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να αναγεννηθεί και να εξελιχθεί.

Advertisements