Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΠΝΙΓΕΙ ΚΑΘΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 15.03.2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΠΝΙΓΕΙ ΚΑΘΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την πολιτική που εφαρμόζει καταπνίγει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια και περιορίζει δραματικά τα εισοδήματα των πολιτών. Κάνει εθνικές υποχωρήσεις και επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από την σκανδαλολογία.

Η Ελλάδα, με ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, χάνει τις ευκαιρίες και οδηγείται η ελληνική οικονομία ουσιαστικά προς τα κάτω. Είναι ενδεικτικά τα εξής:

Πρώτον: Στην τριετία 2015-2017 η Ελλάδα σημείωσε τις χειρότερες επιδόσεις στο μέτωπο της ανάπτυξης με το χρέος να έχει φτάσει στο 180% του ΑΕΠ.

Δεύτερον: Η ανεργία, σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat, στην Ελλάδα παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, στο 21%, την ώρα που η  ανεργία στην ευρωζώνη κινείται στο 8,6%. Παράλληλα, η ανεργία των νέων στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 43,7%, που αποτελεί τη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη. Στην ανεργία η απόσταση που χωρίζει τη χώρα μας από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης είναι τεράστια, αφού φτάνει τις 22 ποσοστιαίες μονάδες.

Τρίτον: Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέλεξε την υπερφορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους. Αυξήθηκε την τελευταία τριετία η έμμεση και άμεση φορολογία καταπνίγοντας κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια και συρρικνώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.

Παράλληλα, διογκώνονται συνεχώς οι οφειλές προς το Δημόσιο, ξεπερνώντας τα 103 δις ευρώ, αποτέλεσμα της αδυναμίας των φορολογούμενων πολιτών να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Η Κυβέρνηση, διόγκωσε και το κομματικό κράτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προϋπολογισμοί στις περισσότερες ΔΕΚΟ έχουν περάσει στο «βαθύ κόκκινο».  Η Ελλάδα είναι, σύμφωνα με τις διεθνείς Εκθέσεις, η  μοναδική -παγκοσμίως- αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη την τελευταία τριετία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αδιέξοδης πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έχει οδηγήσει στη διεύρυνση του αναπτυξιακού χάσματος με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Δυστυχώς όμως έρχονται και χειρότερα για την οικονομία, δεδομένου ότι έχουν ψηφιστεί τα δυσάρεστα μέτρα που θα ισχύσουν το 2019 και το 2020. Η μείωση των συντάξεων, η μείωση του αφορολόγητου, η σταθερή αύξηση φορολογικών εσόδων θα εφαρμοστούν τα επόμενα δύο χρόνια. Μέτρα που ουσιαστικά θα οδηγήσουν την οικονομία σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση.

Ανάπτυξη στην οικονομία και βελτίωση του εισοδήματος των πολιτών συνεπώς, με τα μέτρα αυτά, δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι ενδεικτικό ότι τα ελληνικά ομόλογα, για την αποκλιμάκωση των οποίων η Κυβέρνηση πανηγύριζε πριν από λίγες ημέρες, έχουν πάρει την άνοδο.

Είναι αναγκαία η εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής στον οικονομικό τομέα για να αρχίσει η ανάπτυξη. Βασικός άξονας θα πρέπει, να είναι η εφαρμογή ενός σταθερού και απλοποιημένου φορολογικού πλαισίου που θα μειώνει σταδιακά τους φορολογικούς συντελεστές και θα δίνει φορολογικά κίνητρα. Παράλληλα, η θεσμοθέτηση ενός σύγχρονου αδειοδοτικού περιβάλλοντος που θα συρρικνώσει ουσιαστικά τον χρόνο και την ταλαιπωρία που χρειάζεται ο οποιοσδήποτε επενδυτής στην Ελλάδα. Επίσης, ταχύτατη προώθηση ιδιωτικοποιήσεων και μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, ώστε να τονωθεί η αγορά των ακινήτων.

Είναι ανάγκη συνεπώς να υπάρξει μία οικονομική πολιτική που θα οδηγεί σε υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, στη δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Η υλοποίηση όμως αυτής της πολιτικής απαιτεί μια άλλη, μεταρρυθμιστική, σοβαρή, συνεκτική και αξιόπιστη Κυβέρνηση. Και τούτο γιατί η παρούσα Κυβέρνηση με την πολιτική της καταπνίγει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια.

Advertisements