Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 26.03.2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι ότι δεν υπάρχει σοβαρή πρόοδος στην εθνική οικονομία. Η ανάπτυξη παραμένει καχεκτική, διαρθρωτικές αλλαγές δεν έχουν προχωρήσει, το ζήτημα του χρέους δεν έχει επιλυθεί και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ήδη αποφασίσει επώδυνα μέτρα που θα χτυπήσουν και άλλο τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Η Κυβέρνηση το μόνο που κατάφερε ήταν να δεσμεύσει τη χώρα με την επιβολή βαριών μνημονιακών μέτρων χωρίς καμία αναπτυξιακή λογική. Από την άλλη πλευρά, εφαρμόζει μια ακραία λαϊκιστική πολιτική προκειμένου να εξασφαλίσει κομματικά οφέλη ενόψει εκλογών. Ειδικότερα, επιχειρεί στοχευμένα να διορίσει, να μοιράσει επιδόματα, να επιτρέπει την ασυδοσία, να υπονομεύει νόμους και θεσμούς, να διχάσει τον κόσμο αδιαφορώντας για τις συνέπειες τους στην προσπάθεια της χώρας να συνέλθει από την κρίση.

Συνεπώς, η Ελλάδα για να έχει πρόοδο και ένα καλύτερο μέλλον χρειάζεται μια άλλη οικονομική πολιτική. Χρειάζεται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός φιλικού προς τις αγορές και τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος και απαρέγκλιτη συνέπεια στη δημοσιονομική σταθερότητα. Όπως επεσήμανε και ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης «για να ξεφύγουμε οριστικά από την κρίση θα πρέπει να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης 4% και συνεπώς χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής με μείωση φόρων». Έτσι, θα προσελκύσουμε σημαντικές εγχώριες και ξένες επενδύσεις ώστε να συγκλίνουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Συνεπώς, για να υπάρξει ένα σύγχρονο, κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας απαιτείται η εφαρμογή μιας άλλης οικονομικής πολιτικής που θα στηρίζεται στα εξής μέτρα:

Πρώτον: Αλλαγή του αναπτυξιακού υποδείγματος. Ειδικότερα: Να υπάρξει εκμετάλλευση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, ευρείας κλίμακας αποκρατικοποιήσεις ώστε να υπάρξει μείωση των κρατικών δαπανών, μείωση της φορολογίας, δημιουργία ελκυστικού πλαισίου προσέλκυσης ξένων επενδύσεων μέσω της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ενδυνάμωσης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, και ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Δεύτερον: Αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης περιορίζοντας την γραφειοκρατία και επιταχύνοντας την απόδοση Δικαιοσύνης. Δημιουργία Εκπαιδευτικής Πολιτικής υψηλής ποιότητας.

Τρίτον: Βελτιστοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και δημοσίων πηγών χρηματοδότησης. Παράλληλα, είναι αναγκαία η δημιουργία μιας Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ώστε να στηρίζονται οικονομικά οι υγιείς επιχειρήσεις που επενδύουν.

Τέταρτον: Αντιμετώπιση του φαινομένου της εκροής των υψηλής κατάρτισης εργαζομένων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία δικτύων που προσφέρουν ευκαιρίες συνεργασίας με εταιρείες, εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας. Να υπάρξει ένα παραγωγικό μοντέλο, αυτό της «οικονομίας της γνώσης».

Πέμπτον: Στήριξη του αγροτικού τομέα, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και καθετοποίηση της παραγωγής με την παραγωγή προϊόντων.

Έκτον: Μείωση κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων και φτώχειας.

Με τα μέτρα αυτά, που δυστυχώς σήμερα δεν εφαρμόζονται, θα υπάρξει μια άλλη πορεία στην ελληνική οικονομία προς την κατεύθυνση ενός κοινωνικά δίκαιου και βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, που θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε ανάπτυξη. Είναι συνεπώς σαφές ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια άλλη οικονομική πολιτική.

Advertisements