Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 3.04.2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΑ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Η πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τόσο στην οικονομία, όσο και σε εθνικά μέτωπα, οδηγούν σε αδιέξοδα. Και τούτο γιατί και η οικονομική πολιτική κινείται σε λάθος κατεύθυνση, αλλά και τα διχαστικά μηνύματα που εκπέμπουν, όχι μόνο δεν επιτρέπουν την συνεννόηση, αλλά προσθέτουν τόνους αβεβαιότητας και ανησυχίας για την εξέλιξη των ελληνικών υποθέσεων.

Είμαστε ήδη στο τέλος Μαρτίου και δεν έχει ξεκαθαρίσει τίποτα για την επανένταξη της ελληνικής οικονομίας στο διεθνές οικονομικό σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ακόμα το σχέδιο που είχε αναλάβει την υποχρέωση να παρουσιάσει για την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας. Επίσης, το ζήτημα των ελληνικών τραπεζών παραμένει εκκρεμές και δεν εμπνέει μέχρι σήμερα τη βεβαιότητα για την έξοδο από την κρίση. Αλλά, ούτε και το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους έχει ξεκαθαρίσει με αποτέλεσμα να μην υπάρχει βεβαιότητα ότι οι δαπάνες αύριο των τοκοχρεολυσίων θα είναι συμβατές με την πορεία της οικονομίας. Αλλά ούτε και η βεβαιότητα ότι θα υπάρξει επικράτηση συνθηκών δημοσιονομικής πειθαρχίας, πράγμα που θα διευκόλυνε τις τοποθετήσεις κεφαλαίων στην Ελλάδα των ξένων.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπερφορολογεί την πραγματική οικονομία, τους παραγωγικούς έλληνες και τις επιχειρήσεις, για να συσσωρεύσει αχρείαστα πλεονάσματα τα οποία τα αναδιανέμει μέσω επιδοτήσεων σε αυτούς που θεωρεί ότι αποτελούν το εκλογικό πελατολόγιο. Δυστυχώς, η εικόνα της σημερινής Ελλάδας, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, είναι υψηλές φορολογικές επιβαρύνσεις για τις οικογένειες που λαμβάνουν μέσο μισθό 900ευρώ, σχεδόν ανύπαρκτη προνοιακή πολιτική και κακής ποιότητας εκπαίδευση. Η Ελλάδα έχει τον τρίτο υψηλότερο ανώτατο συντελεστή φορολόγησης στις χώρες του ΟΟΣΑ, την ώρα που στις περισσότερες χώρες μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές, ενώ αυξάνονται τα προνοιακά επιδόματα.

Είναι συνεπώς σαφές ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά στην οικονομία. Η αναμενόμενη ανάπτυξη δεν ήρθε. Οι υπηρεσίες δεν είχαν αύξηση του τζίρου. Οι εργασίες μηχανικών, αρχιτεκτόνων είχαν μείωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές, που αποτελούσαν κάποτε τη βαριά βιομηχανία της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, παρουσίασε μείωση της τάξεως του 21,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Μεγάλη μείωση παρουσίασαν επίσης οι δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών σε κτίρια, η εκδοτική δραστηριότητα, οι δουλειές προγραμματισμού υπολογιστών και συναφείς δραστηριότητες. Κατά συνέπεια, η ανεργία παρουσίασε αύξηση. Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο. Ένας στους δύο ανέργους αναζητά εργασία και δεν βρίσκει πάνω από ένα χρόνο. Ποιο είναι άραγε το μέλλον τους αν η οικονομία της Ελλάδας συνεχίσει αυτή την πορεία;

Φοβάμαι ότι, με την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε όλους τους τομείς, αυξάνεται ο κίνδυνος διολίσθησης της χώρας σε νέες περιπέτειες και σε νέο κύκλο αμφισβητήσεων. Η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με μια απειλή εναντίον της εθνικής της υπόστασης και με ένα ενδεχόμενο οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης. Η Κυβέρνηση οφείλει, αλλά δυστυχώς δεν το πράττει, να πολιτευτεί με γνώμονα μόνο τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας και όχι με βάση τα ενδεχόμενα κομματικά οφέλη. Φοβάμαι ότι έχει μπλέξει τους κομματικούς και ιδιοτελείς σκοπούς με εκείνους της χώρας και έτσι η Ελλάδα και η οικονομία της οδηγούνται σε αδιέξοδο.