Η ΧΩΡΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 13.04.2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΧΩΡΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Η Ελλάδα έχει άμεση ανάγκη από επενδύσεις για να υπάρξει ανάπτυξη. Η κρίση και η πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δημιούργησαν ένα τεράστιο επενδυτικό έλλειμμα το οποίο οδήγησε σε καταποντισμό την τεχνολογική αναβάθμιση των επιχειρήσεων, την βελτίωση και επέκταση των υποδομών όπως: λιμάνια, οδικοί άξονες, ηλεκτρικά δίκτυα και την αγορά κατοικιών. Παράλληλα, οδήγησε σε τεράστια αύξηση του ιδιωτικού χρέους.

Ειδικότερα:

(α) Τα χρέη των πολιτών προς την εφορία ξεπέρασαν τα 102 δις ευρώ.

(β) Ένας στους δύο Έλληνες φορολογούμενους χρωστούν στη εφορία.

(γ) Πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες έχουν υποστεί κατασχέσεις.

(δ) Συντελούνται άδικα και παράνομα περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Από την άλλη πλευρά, η Κυβέρνηση υπονομεύει το πολιτικό κλίμα, προκαλώντας τόσο με τα λόγια, όσο και με την πράξη της ακραία πόλωση. Έτσι δυναμιτίζει την πολιτική συναίνεση. Υπάρχει κλίμα τοξικότητας, έντασης, πόλωσης και ανελέητης στοχοποίησης των πολιτικών αντιπάλων. Οποιαδήποτε προσπάθεια συναίνεσης είναι εξαιρετικά δυσχερής.

Η σημερινή Κυβέρνηση υπερφορολογεί την πραγματική οικονομία και τους παραγωγικούς έλληνες διώχνοντας έτσι από την Ελλάδα επενδύσεις και επενδυτές.

Συνεπώς, η χώρα για να πάει μπροστά έχει ανάγκη επενδύσεων. Μόνο οι επενδύσεις φέρνουν ανάπτυξη και δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Βασικοί άξονες της πολιτικής που θα φέρει επενδύσεις στην Ελλάδα είναι οι εξής:

Πρώτον: Η μείωση της φορολογίας και η δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, ώστε ο επενδυτής να γνωρίζει τι φόρους θα πληρώνει τουλάχιστον για τα πέντε επόμενα χρόνια.

Δεύτερον: Ταχεία αναδιάταξη του θεσμικού πλαισίου, ώστε να μειωθεί το κόστος επένδυσης, να εξαλειφθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που κάνουν τη ζωή των επενδυτών πολύ δύσκολη. Πρέπει να υπάρξει γρήγορα απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου.

Τρίτον: Γρήγορη αλλαγή του τραπεζικού συστήματος με ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τέταρτον: Να υπάρξει στήριξη του κράτους στην Παιδεία και στην καινοτομία που θα δώσουν ώθηση σε παραγωγικές μονάδες, στην επιμόρφωση ειδικών και τεχνικών που θα τις στελεχώσουν, στη στήριξη των επιχειρήσεων ώστε να εξάγουν.

Πέμπτον: Να εφαρμοστούν πολιτικές ανάπτυξης για τη βιομηχανία, τον τουρισμό, τον αγροτικό τομέα, την ενέργεια και τις υποδομές, οι οποίες θα δώσουν κίνητρο στους επενδυτές και θα διευκολύνουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Τα ξενοδοχεία, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών, τα μεταλλεία, η ενέργεια, αλλά και πολλές ανταγωνιστικές επιχειρήσεις σε βεβαρημένους κλάδους αξίζουν εμπιστοσύνης και θα μπορούν να προσελκύσουν επενδυτές. Πρέπει να αξιοποιήσουμε την παραγωγική δύναμη της Ελλάδας. Ειδικά σε ότι αφορά τα ενεργειακά ζητήματα, η Ελλάδα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο. Και τούτο γιατί δεν είναι μια απλή πύλη εισόδου για την αγορά ενέργειας που έρχεται από την Κεντρική Ασία. Μπορεί και πρέπει να είναι σημαντικός παίκτης στην αγορά ενέργειας ως προς τις Ανανεώσιμες Πηγές και την καινοτομία στην ενέργεια.

Συνεπώς απαιτείται η εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής. Μιας πολιτικής που θα στηρίξει με συγκεκριμένα μέτρα την οικονομική ανάπτυξη, η οποία θα επιτευχθεί  μόνο με την προσέλκυση επενδύσεων διαμορφώνοντας ένα διαφορετικό πολιτικό και οικονομικό κλίμα. Δυστυχώς, η σημερινή Κυβέρνηση αδυνατεί να το πετύχει. Για το λόγο αυτό, μόνη λύση είναι η πολιτική αλλαγή. Και αυτό θεωρώ ότι το αντιλαμβάνονται οι Έλληνες πολίτες. Είναι σαφές ότι μόνο  έτσι θα επιτευχθεί η προσέλκυση επενδύσεων που θα βελτιώσουν την ελληνική οικονομία.