Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 25.04.2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Στην Ελλάδα σήμερα κυριαρχεί εικόνα αποσύνθεσης η οποία αντικατοπτρίζεται σε πολλά πεδία, όπως η ανομία και η εγκληματικότητα που θεριεύουν, η ανασφάλεια του πολίτη, οι συνεχείς κατασχέσεις από την Εφορία, η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών. Οι θεμελιώδεις δημοκρατικά θεσμοί υποβαθμίζονται και ευτελίζονται. Η ανεργία, ιδίως των νέων, παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Όλα αυτά συνθέτουν μια αίσθηση γενικευμένης αβεβαιότητας και ένα πολιτικό περιβάλλον με εκρηκτικά χαρακτηριστικά. Επίσης, η Ελλάδα υποχωρεί σε ανταγωνιστικότητα και στις αναπτυξιακές προοπτικές. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξακολουθεί να στηρίζει τον κρατισμό έχοντας ουσιαστικά ανακόψει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Εμφανίζει δήθεν «πλεονάσματα» από ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα τον οποίο δεν πληρώνει. Αφήνει πίσω ερείπια. Παράλληλα, επανήλθαν πολλές από τις παθογένειες του παρελθόντος, όπως: αδιαφάνεια, διαφθορά, ανευθυνότητα, λαϊκισμός, ισοπέδωση θεμελιωδών αξιών και θεσμών. Αλλά, και το δημόσιο χρέος αντί να μειωθεί αυξήθηκε.

Το κράτος δεν μπορεί  να είναι κοινωνικά δίκαιο όταν αδυνατεί να επενδύσει στην Παιδεία και στην καινοτομία που θα δώσουν ώθηση στις παραγωγικές μονάδες, στην επιμόρφωση ειδικών και τεχνικών που θα τις στελεχώσουν  και στην στήριξη των επιχειρήσεων ώστε να εξάγουν.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι σήμερα η Ελλάδα δεν αξιοποιεί όσο θα μπορούσε την παραγωγική της δύναμη με αποτέλεσμα να έχουμε τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνεπώς, η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα εθνική πολιτική, τόσο σε επίπεδο θεσμών, όσο και σε επίπεδο οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Μόνο έτσι θα επιτευχθεί ανάπτυξη και αλλαγή του σημερινού κλίματος. Επιβάλλεται η οικονομική αναγέννηση της Ελλάδας και ο παραγωγικός αναπροσανατολισμός της, δηλαδή η μετατροπή της σε κέντρο παιδείας και πολιτισμού, σε κέντρο αγροτικής παραγωγής, σε ζώνη ελεύθερου εμπορίου, σε χώρα που θα την υπερασπίζονται πραγματικά οι σύμμαχοι της.

Είναι σαφές ότι για να επιτευχθούν τα παραπάνω απαιτούνται ριζικές μεταρρυθμίσεις. Είναι σαφές ότι χωρίς μείωση των φόρων δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Χωρίς τολμηρές μεταρρυθμίσεις η χώρα δεν έχει μέλλον. Μόνο έτσι θα πετύχουμε είσοδο στρατηγικών επενδυτών και σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για μεγάλα έργα. Έτσι, μπορούν να υπάρξουν και καλύτερες τιμές για τον καταναλωτή.

Χρειάζεται «επανάσταση» ρεαλισμού. Να τεθούν κανόνες και να εφαρμόζονται οι νόμοι. Να απενοχοποιηθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία. Να εφαρμόζονται οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όχι απλώς να ψηφίζονται. Να υπάρξει δηλαδή συνδυασμός φορολογικών ελαφρύνσεων και μεταρρυθμίσεων. Έτσι μόνο οι συνθήκες χρεοκοπίας και παρακμής που βιώνουμε θα εξαφανιστούν. Και βεβαίως η θεμελίωση κλίματος εμπιστοσύνης μέσω της δραστικής μείωσης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, πράγμα που θα φέρει επενδύσεις που είναι αναγκαίες για να καλύψουν το μεγάλο επενδυτικό κενό της Ελλάδας που κυμαίνεται μεταξύ 85 και 100 δις ευρώ.

Οι βασικοί κλάδοι στους οποίους μπορούν να πραγματοποιηθούν επενδύσεις είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία, ο πρωτογενής αγροτικός τομέας, μεταποίηση, τρόφιμα, ενέργεια-περιβάλλον καθώς και σε βιομηχανία-logistics. Δεν πρέπει να χαθεί και πάλι, όπως έγινε το 2015-2017 το τρένο της ανάπτυξης.

Η ταχεία οικονομική ανάκαμψη θα μας επιτρέψει να ξεφύγουμε από το στίγμα της προβληματικής και τοξικής χώρας, αλλά και να πρωταγωνιστήσουμε στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Για τη επίτευξη των παραπάνω στόχων απαιτείται συγκρότηση εθνικού μετώπου με καλά ενημερωμένους πολίτες, και ενωμένους γύρω από τα μεγάλα θέματα που καθορίζουν την ύπαρξη μας. Η Ελλάδα δεν έχει άλλα περιθώρια αδράνειας και καθυστέρησης. Χρειάζεται άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Χρειάζεται άμεσα μια νέα εθνική πολιτική.