ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας
Αθήνα, 17.05.2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΔΙΕΞΟΔΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
Βασική επιλογή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι να υπερφορολογήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, να επιδοθεί σε ανελέητο κυνήγι κατασχέσεων, αλλά και να διευρύνει την εσωτερική στάση πληρωμών, ακόμα και σε τομείς που οδηγούν στην ανάπτυξη, όπως είναι το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων. Και όλα αυτά για να επιτύχει δήθεν πρωτογενές πλεόνασμα.
Η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη, τόσο για φόρο εισοδήματος όσο και για Φ.Π.Α., αλλά και στους φόρους για την ακίνητη περιουσία. Οι Έλληνες μισθωτοί έχουν φορολογικές επιβαρύνσεις Σουηδίας, χωρίς όμως το κοινωνικό κράτος των Σκανδιναβών. Η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση μεταξύ των 35 χωρών του ΟΟΣΑ το 2017 σε φορολογικά βάρη σε οικογένειες σε ποσοστό 39%.
Αποτελέσματα αυτής της ουσιαστικά αδιέξοδης πολιτικής είναι ότι ένας στους πέντε Έλληνες ζει σε συνθήκες σοβαρής ανέχειας, αφού αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες, από την έγκαιρη πληρωμή λογαριασμού έως την κατανάλωση κρέατος. Δεν μπορεί να πάει ούτε διακοπές για μια εβδομάδα μακριά από το σπίτι του, ούτε να αγοράσει τηλεόραση, πλυντήριο ρούχων, αυτοκίνητο, τηλέφωνο. Το ποσοστό αυτής της ανέχειας στην Ελλάδα είναι υπερτριπλάσιο αυτού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς, τα άτομα που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι οι νέοι.
Από την άλλη πλευρά, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφερε συνολικά 21 νέες περικοπές συντάξεων και αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες κόστισαν 10 δις ευρώ στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Μειώσεις που οδήγησαν σε περικοπή των κύριων συντάξεων από 35% έως 40% και τις επικουρικές κατά 44% σε σχέση με το 2014.
Δυστυχώς, η Ελλάδα διατηρεί τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη, ενώ ακόμη ένα σημαντικό τμήμα των εργαζομένων βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας λόγω των χαμηλών αποδοχών.
Η πολιτική της υπερφορολόγησης είναι αδιέξοδη. Εάν δεν υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση της φορολογίας, τότε η οικονομία θα παραμείνει στάσιμη. Η Ιρλανδία μπαίνοντας στο Μνημόνιο προστάτευσε το χαμηλό φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις της και κατάφερε να απαλλαγεί από την «τρόϊκα» σε τρία χρόνια. Η Κύπρος μείωσε τους φόρους και είδε τα δημόσια έσοδα της να αυξάνονται. Δυστυχώς, στην Ελλάδα τόσο στο πρώτο Μνημόνιο του Γ. Παπανδρέου, όσο και στο τρίτο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ βασίστηκε σχεδόν αποκλειστικά στην αύξηση των φόρων. Η συνταγή αυτή καταστρέφει τις επιχειρήσεις και αυξάνει την ανεργία ή την υποαμειβόμενη εργασία.
Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως περισσότερες δουλειές και καλύτερες αμοιβές. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί κυρίως με την δραστική μείωση των φόρων και την προσέλκυση επενδύσεων. Δυστυχώς, η σημερινή Κυβέρνηση φαίνεται ότι αδυνατεί να το αντιληφθεί.
Συνεπώς, έχει έρθει η ώρα να γίνουμε μια κανονική χώρα. Αυτό προϋποθέτει μια άλλη Κυβέρνηση. Μια Κυβέρνηση που πιστεύει στις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα απογειώσουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, θα φέρουν επενδύσεις και συνεπώς νέες θέσεις εργασίας.
Η πολιτική της υπερφορολόγησης αποδείχτηκε αδιέξοδη. Χρειάζεται άμεσα αλλαγή της οικονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση μείωσης της φορολογίας, ενίσχυση της ρευστότητας, δημιουργίας περιβάλλοντος προσέλκυσης επενδύσεων. Με στόχο την υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.