ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας
Αθήνα, 01.06.2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΚΡΙΒΗ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
Καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο δεν υπάρχει. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχειρεί να πλασάρει στην αγορά ένα νέο παραμύθι για επιστροφή στην κανονικότητα. Δυστυχώς, ο δρόμος για την κανονικότητα θα είναι πολύ μακρύς και δύσβατος. Με μία οικονομία που παρουσιάζει αναιμική ανάπτυξη, με μία πολιτική υπερφορολόγησης που στραγγίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά το μέλλον παραμένει αβέβαιο.
Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος, αλλά αντίθετα ακριβή γιατί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει υπογράψει και νομοθετήσει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 5,2 δις ευρώ για το 2019 και το 2020. Ειδικότερα, οι συντάξεις θα κοπούν από 1/1/2019 και το αφορολόγητο θα μειωθεί από 1/1/2020. Αποτέλεσμα αυτών των μέτρων είναι ότι τουλάχιστον ένα μισθό και έως τρεις συντάξεις αναμένεται να χάσουν τα επόμενα δύο χρόνια οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Οι περικοπές στις συντάξεις θα φτάσουν έως και 350 € το μήνα.
Πέραν αυτών, το κόστος δανεισμού ανεβαίνει, καθώς υποκαθίσταται ένας φτηνός δανεισμός από το E.S.M. με ακριβό δανεισμό από τις αγορές. Για παράδειγμα, τα δεκαετή ομόλογα, που αποτελούν το σημείο αναφοράς για τον μακροχρόνιο δανεισμό παραμένουν στο 4,5%, δηλαδή σε απαγορευτικά επίπεδα, όταν οι υπόλοιπες χώρες εξασφάλισαν επιτόκια κάτω του 2% είτε γιατί εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είτε γιατί απευθύνθηκαν στις αγορές λαμβάνοντας δάνεια με χαμηλό κόστος.
Η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη στις αναταράξεις των αγορών, έχει δεσμευθεί σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% τουλάχιστον μέχρι το 2022, ακολουθεί λάθος μίγμα πολιτικής με υπερφορολόγηση και εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φαίνεται να απεχθάνεται τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Έτσι, μπαίνει φρένο στην οικονομική δυναμική που μπορεί να έχει η χώρα. Η χώρα πληρώνει τα αποτελέσματα της τραγικής διαπραγμάτευσης που έκανε ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και ο τότε Υπουργός κ. Βαρουφάκης -με τα πουκάμισα έξω- το πρώτο εξάμηνο του 2015.΄
Τα μειονεκτήματα και τις δεσμεύσεις αυτές δεν τις έχουν οι υπόλοιπες πρώην μνημονιακές χώρες, δηλαδή η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος που βγήκαν πλήρως από τα Μνημόνια. Σε καμία από αυτές τις χώρες δεν υπήρξε ένα τέτοιο αυστηρό πλαίσιο μεταμνημονιακής εποπτείας. Πουθενά δεν είχαν ψηφιστεί μέτρα εκ των προτέρων τα οποία θα ίσχυαν στη συνέχεια. Δυστυχώς, αποτέλεσμα της πολιτικής της σημερινής Κυβέρνησης, είναι ότι η εποπτεία πάνω στην ελληνική οικονομία θα εξακολουθεί να είναι εποπτεία αυξημένου βαθμού.
Συνεπώς, η έξοδος από το Μνημόνιο θα είναι πολύ ακριβή. Για να υπάρξει έξοδος πραγματική από το Μνημόνιο απαιτείται μια πολιτική αλλαγή. Μια άλλη Κυβέρνηση που θα μπορεί να εγγυηθεί την επιστροφή στην ανάπτυξη και την οριστική έξοδο από την κρίση. Και αυτό μόνο η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούν να το πετύχουν. Και υπάρχει σαφές αναπτυξιακό σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων. Γιατί μόνο οι επενδύσεις φέρνουν ανάπτυξη και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Βασικός στόχος της Ν.Δ. είναι η μείωση των φόρων, των ασφαλιστικών εισφορών και των κρατικών δαπανών. Έτσι, και επενδύσεις θα προσελκυστούν και το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών θα βελτιωθεί. Απαιτείται συνεπώς η εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων, ελληνικής ιδιοκτησίας. Διαφορετικά, η έξοδος από το Μνημόνιο θα είναι ιδιαίτερα ακριβή για τους Έλληνες πολίτες.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.